halli5 lirotpertsi
english | svenska |español

Biografia
Lintukuvat
Muut kuvat
Kuvauskalusto
Retket
Linkit
Yhteystiedot

KotisivulleBirding Top 500 Counter

Document made with Nvu

Lintukuvia ja muita luontokuvia -
Antti Below

Viimeaikaisia
2015Viikko 46
Lokakuun lopulla kävin Etelä-Afrikassa Kapkaupungissa merilintukonferenssissa. Kahtena päivänä oli aikaa retkeillä, joten tietysti matkan teemaan liittyen kävin veneretkellä ulkomerellä ja toisena päivänä Kirstenboschin kasvitieteellisessä puutarhassa. Viimeksi mainittu oli erinomainen paikka katsella metsälinnustoa vaivattomasti. Puutarhasta kävelin takaisin hotellille Pöytävuoren yli noin kuuden tunnin kävelyn. Ylös kipuaminen vaatii kuntoa, mutta yllättäen myös alastulo vaati veronsa; yksi kynsistä mustui varpaan puristuessa koko ajan kengän kärkeen. Suosittelenkin kunnollisten sandaalien tai tilavien kenkien käyttöä pitkissä laskeutumisissa. Alla kuvia Kapkaupungin reissusta.

MERILINTURETKI
Merilinturetken tein ennen konferenssia 25.10. Järjestäjänä Cape Town Pelagics (http://www.capetownpelagics.com/ ), jonka järjestelyt ja lintuja houkuttelevien troolareiden paikannus toimivat erinomaisesti. Sää oli upea eikä merenkäynti haitannut (tosin yksi britti ja yksi saksalainen 8 osallistujasta ruokkivat merilintuja omatoimisesti...). Tässä kokooma kuvatuista lajeista; vain tiiralokit ja tiirat jäivät kuvaamatta merellä havaituista lajeista.Vasemmalta: mustakulma-albatrossi (vanha) (Thalassarche melanophris)
, mustakulma-albatrossi (imm.), intianhoikka-albatrossi (T. carteri) ja afrikanhoikka-albatrossi (T. chlororhynchos).
Kolme kuvaa isoalbatrosseista (T. cauta), joka oli ainoa runsaslukuinen albatrossi sekä yksi suttuinen kuva kaukaa retken ainoasta isomyrskyliitäjästä (Macronectes giganteus).Liitäjistä yleisin oli isomeriliitäjä (Procellaria aequinoctialis), josta kaksi kuvaa. Kaksi kuvaa myös helpoimmin tunnettavasta liitäjästä kapinmyrskyliitäjästä (Daption capense).Hieman tutumpaa lajistoa edusti isoliitäjä (Puffinus gravis), josta löytyy kuvia myös Euroopan lintukirjoista. Laji oli melko yleinen ulkomerellä.Suomenkin lajistota tuttu nokiliitäjä (Puffinus griseus) oli vähälukuinen (3 kuvaa). Retken ainoa kihu oli veneen yli lentänyt ja kaikki yllättänyt etelänkihu (Stercorarius antarcticus).Ainoa merellä nähty keijulaji oli etelänkeiju (Oceanites oceanicus). Niitä nähtiin vain kauimmaisessa pysähdyspaikassa ulkomerellä, yht. 20-30 yksilöä. Kapinmerimetso
(Phalacrocorax capensis) oli joka paikan laji satamasta ulkomerelle asti. Kapinsuulia näkyi satoja troolareiden ympärillä.


KIRSTENBOSCHIN KASVITIETEELLINEN PUUTARHA

Kävin Pöytävuoren kupeessa olevassa Kirstenboschin kasvitieteellisessä puutarhassa kahtena aamupäivänä ja toisena niistä kävelin myös Pöytävuoren yli.  Ohessa muutamia kuvia puutarhassa kuvattuna. Suosittelen käymään, jos satutte menemään Kapkaupunkiin. Paras aika katsella lintuja on pari kolme aamutuntia porttien avaamisesta alkaen. Sen jälkeen ilma lämpenee ja linnut hiljenevät. Ja turisteja on runsaasti.Äänekkäästi ihmettelevien maallikkoamerikkalaisturistien paljastama täplähuuhkajan (Bubo africanus) poikanen puun oksalla. Seuraavat kuvat neljästä endeemisestä lajista: matkijapunatasku (Cossypha caffra),  värikäs kapinmedestäjä (Anthobaphes violacea),  harmaasiipifrankoliini (Francolinus africanus) ja metsähemppo (Crithagra scotops).Taivaalta voi löytää useita lajeja kiitäjiä. Yllä pikkukiitäjä (Apus affinis), kafferikiitäjä (A. caffer) ja afrikantervakiitäjä (A. barbatus).Muuta puutarhassa havaittua oli kapinkobra, joka luikerteli edestäni polun yli. Lähes puolitoistametrinen käärme aiheutti sen verran kunnioitusta, etten mennyt ottamaan lähikuvaa laajakulmalla. Näytin kuvaa paikallisille ja he totesivat, etteivät olleet nähneet lajia puutarhassa koskaan, vaikka olivat siellä usein kävelleet. Käärme on yksi maailman myrkyllisimmistä; sen puraisussa on myrkyt kuuden ihmisen tappamiseen.
Muissa kuvissa: tunnistamaton hiiri ruokaili nurmikollaja paikallinen orava kurkisteli puun takaa.

Eräänä aamuna tein Kapkaupungin rannassa kävelyn ja sieltä löytyi lyhyt parin sadan metrin hiekkaranta. Rannalla sain kuvattua mm. seuraavat lajit:Afrikantylli (Charadrius pecuarius), afrikanmeriharakka (Haematopus moquini), suvantovästäräkki (Motacilla capensis) ja seppähyyppä (Vanellus armatus).


Copyright Antti Below 2006